Segregatie: Tegenovergestelde van integratie. Een groep mensen zondert zich af van de rest van de mensen en probeert binnen het eigen gebied bepaalde waarden en normen te handhaven.
Assimilatie: Het opgaan in de gevestigde cultuur of samenleving door een minderheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kleding spraak, normen en waarden.
In deze tijd wordt vaak gezegd dat de Marokkaanse minderheden zich niet goed aanpassen aan de gevestigde Westerse cultuur. Ze behouden vaak hun Berberse of Arabische taal en houden vast aan de traditionele normen en waarden.
Integratie: Integratie is versmelten van verschillende bevolkingsgroepen waardoor er een gemengde of zelfs een helemaal vernieuwde samenleving ontstaat. Een goed voorbeeld van zo`n nieuwe samenleving is is de Verenigde Staten.
Wederzijdse aanpassing: Autochtone en allochtone groepen respecteren elkaars cultuur en leren van elkaar. De verschillende culturen kunnen naast elkaar bestaan en passen zich aan als dat nodig is.
Dit begrip past goed bij pluriformiteit, omdat meerde groepen op deze manier met elkaar kunnen samen leven.
Discriminatie: Discriminatie is het onderscheid maken tussen groep zonder enige wettelijke aanleiding, de gene die gediscrimineerd wordt heeft dus te maken met beperkingen.
Discriminatie wordt vaak door elkaar gehaald met racisme, maar dit is niet het zelfde. Racisme is een uitspraak gebaseerd op stereotypering.
Emancipatiebewegingen: Emancipatiebewegingen zijn groepen (voornamelijk vrouwen) die zich inzetten voor gelijke rechten tussen man en vrouw, deze bewegingen komen vaak in botsing met conservatieve en religieuze groepen.
De grondlegger en voorbeeld voor veel vrouwen is Aletta Jacobs.
Vrijheid van meningsuiting: Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat.
Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste punten uit de grondwet. Het Nederland van nu is mede ontstaan uit vrijheid van meningsuiting.
Maak jouw eigen website met JouwWeb