Religieuze vluchteling: Persoon die zich buiten zijn land van herkomst bevindt, omdat hij geen bescherming van het eigen land kan of wil krijgen, doordat een vervolging op grond van religie hem boven het hoofd hangt.
Religieuze vluchtelingen komen door de geschiedenis steeds meer terug, denk maar eens aan de Hugenoten die in 17e eeuw massaal naar Nederland kwamen. Maar ook vandaag de dag is het begrip religieuze vluchteling ook vaak te zien of te horen, voornamelijk vluchtend voor de terreur van de terroristische organisatie IS.
Politieke vluchteling: Vluchteling die uit zijn land van herkomst is gevlucht, omdat hij/zij zich niet veilig voelt of het niet eens is met de besluiten van het land. Vaak is hij/zij het oneens met de regering.
In deze tijd komen veel politieke vluchtelingen uit Syrië, ze zijn het niet eens of zijn bang voor hun president Bashar Al-Assad. In de afbeelding hierbovrn zien we politieke vluchtelingen.
Arbeidsmigrant: Vluchteling die naar een ander land trekt met als doe een betere baan en inkomen te vinden.
Deze ``economische vluchtelingen`` staan vaak ter discussie, denk maar eens aan de uitspraken van Geert Wilders, die het liefst de grenzen zou willen sluiten voor dit soort ``gelukzoekers``.
Gastarbeider: Werknemer die in principe tijdelijk in het buitenland werkt en woont.
In de praktijk ligt het anders, denk maar eens aan de grote Marokkaanse en Turkse bevolking in Nederland, de eerste generatie kwam naar Nederlander als gastarbeider en zijn toen gebleven nadat ze merkten dat de levensomstandigheden hier vele malen beter waren.
Kennismigrant: Een kennis migrant is iemand die toestemming heeft om in een land te wonen en werken op grond van zijn/haar technische of wetenschappelijke kennis.
Nederland heeft een speciale regeling voor dit soort migranten, doormiddel van het toelaten van kennismigranten vergroot je de kennis in Nederland.
Illegaal: Een illegaal is een persoon die geen geldige papieren heeft voor het verblijf in een land.
Asielzoeker: Een asielzoeker is iemand die politiek asiel vraagt. Ook komen ze naar een ander land vanwege armoede in hun eigen land, ze geven vaak als reden dat terugkeer een gevaar is en bovendien een schending van het Europees verdrag van de Rechten van de mens.
Vreemdelingenwet: De vreemdelingen wet (of vreemdelingenbeleid) is het beleid dat in Nederland en België gevoerd wordt om om te kunnen gaan met de instroom van vluchtelingen.
Niet iedere vluchteling is welkom in Nederland en België, zo heeft u hiervoor gelezen dat economische vluchtelingen vaak niet toestemming krijgen om hier een verblijft aan te vragen.
Asielzoekerscentrum: Een asielzoekerscentrum is een een opvangcentrum voor asielzoekers die tijdelijk in het land verblijven tot over hun asielaanvraag is beslist.
Nederland kent in totaal 50 asielzoekerscentra, door de vluchtelingenstroom van dit moment komen er steeds meer bij, dit komt vaak in botsing met de bewoners van de stad of dorp waar het centrum komt te staan. Zo`n demonstratie is hier onder te zien.
Gezinshereniging: Een gezinshereniging is de hereniging van gezinsleden die een tijd gescheiden hebben geleefd. Veel Marokkaanse en Turkse gezinnen hebben dat in de jaren 70/80 meegemaakt, de man kwam naar Nederland om te werken en kon een paar jaar later zijn vrouw of kinderen hierheen krijgen.
Gezinsvorming:Gezinsvorming is een vorm van gezinshereniging, waarbij in Nederland wordt gesproken over een gezinsband die niet in Nederland is ontstaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb